Bergvärme och solpaneler tar fighten mot höjda elräkningar och dålig miljö
I den gröna ringhörnan presenterar vi solpaneler och i den andra gröna ringhörnan bergvärme. Denna match har ingen vinnare. Båda är vinnare i kampen mot en grönare och mer hållbar framtid. Se vilket energisystem som passar dig bäst. De lämpar sig olika bra beroende på var någonstans i landet du bor och hur din tomt och ditt hus är beskaffade. Oavsett förutsättningar så är både bergvärme och solpaneler mycket effektiva värmekällor som kommer sänka dina rusande elräkningar.
Bergvärme är en uppercut med lagrad solenergi i marken
Ett bergvärmesystem sänker dina stigande elräkningar från dag ett det är installerat. Tänk på att denna glimrande värmekälla är en utmärkt investering inför framtiden eftersom den inte bara sänker dina elräkningar – den höjer även värdet på ditt hus på ett slagkraftigt sätt.
I jämförelse med direktel så kan bergvärme sänka din elförbrukning till en fjärdedel av nuvarande elförbrukning. Elen som används går till att hålla igång bergvärmepumpen och kompressorn. Sedan sköter sig det slutna systemet i stort sett sig självt. Pumpen kan hålla i mellan 15 och 20 år, förutsatt att den fått service och installationen är väl utförd av en erfaren fackman.
Bergvärme är en stor investering som kommer återbetala sig själv från 5 till 10 år. Detta beroende på värmebehov, storlek på huset, isolering och pumpens kapacitet och arbetsbelastning.
Några gröna förberedelser att tänka på inför bergvärmeinstallationen
Det måste finnas möjlighet att kunna borra ner till berget på din tomt. Djupet på borrhålen kan vara från allt mellan 100 till 250 meter. Om du inte har dessa förutsättningar, men ändå har en stor tomtyta du inte använder så kan jordvärme kanske vara något för dig. Slangen som används till jordvärmesystemet och tar upp värme ur jorden placeras bara någon meter under marknivå.
En annan viktig sak att tänka på inför bergvärmepreparationerna är att det behövs tillstånd från ditt kommunkontor för att borra för bergvärme. Att få ett tillstånd brukar nästan aldrig vara några problem. I extrema undantagsfall kan du nekas om flera av dina grannar har jättemånga borrhål på sina tomter.
Solpaneler producerar el även på vinterna och du kan sälja överskottsenergin
Fördelarna med solpaneler är många och stora. De producerar inget restavfall och är en av få energikällor som inte påverkar växthuseffekten med koldioxidutsläpp negativt.
***
Solpaneler har en mycket lång livslängd och som med bergvärme är den initiala kostnaden hög. Till den goda biten: du har möjlighet att sälja energiöverskottet. Därför är är det en mycket bra investering och du blir inte lika beroende av de mycket varierande elpriserna. Även solpaneler kommer att öka värdet på ditt hus.
Panelerna är i stort sett underhållsfria. En enklare kontroll av systemet bör göras ungefär vart femte år. Det viktigaste är att hålla ytorna fria från smuts och löv, men regn brukar oftast reglera detta automatiskt.
Tänk på att dina solceller inte bör skuggas av närliggande byggnader eller träd. För att få maximal effekt av solens strålar ska taket ligga i sydlig riktning, men det fungerar även att placera dem i sydvästlig eller sydostlig riktning. Dock ska du undvika montering i rakt nordlig riktning, eftersom detta inte ger lika hög elproduktion.
En annan viktig faktor att hålla reda på är att antalet soltimmar minskar markant under vintern. På sommaren kan solcellerna producera upp till sju gånger så mycket el som under vintern! Å andra sidan har solcellerna högre effekt vid låga temperaturer, så när solen väl skiner under vinterhalvåret så genereras gott om energi.
Bergvärme vs solpaneler? Båda är vinnare på elprisknockout!
Oavsett vilken av dessa energikällor du väljer så kommer dina elräkningar att sänkas avsevärt. Och vem vet hur mycket elen kommer kosta i framtiden? Då kan det vara en trygghet att vara delvis självförsörjande och ta kampen mot höjda elräkningar och dålig miljö.