Att ta ett lån är inte något ovanligt för oss svenskar. Det finns många och olika orsaker till varför man vill låna pengar. Här kommer några av de vanligaste anledningarna som gör att vi svenskar tar ett lån:
- Att köpa bostad
- Bilinköp
- Renovering av bostaden
- Studier – fristående kurser och vidareutbildningar
- Konsumentlån – kläder, mobiltelefoner, semester m.fl.
Generellt kan man dela lånen på två grundläggande typer – sådana som kräver en säkerhet och de så kallade smålån (SMS lån) som inte gör det.
Ifall du ska köpa en bostad kommer banken att kräva en säkerhet. Själva fastigheten brukar fungera bra som en sådan. Bostadsinköp omfattar stora summor vilket också betyder att det krävs relativt höga lån. Bankerna kräver även en egen insats, med andra ord kan du inte låna hela köpesumman utan behöver lägga ut egna pengar.
När det kommer till renoveringar, bilinköp eller mindre konsumentlån är reglerna inte lika hårda. I många av fallen handlar det om mindre lån. Det är även orsaken till att banken inte kräver någon form av säkerhet.
Man särskiljer mellan olika aktörer på finansmarknaden. Bankerna är en självklar sådan men det finns även andra typer av långivare. Ett bra exempel är privatägda finansiella bolag som har behörighet att utöva låneverksamhet.
Att tänka på när du tar ett lån
De flesta av oss behöver i många fall ta ett lån. Långt ifrån alla har sparade medel som kan täcka ens egna eller familjens behov.
Vad ska du tänka på när du tar ett lån? Här kommer några ledtrådar och nyttiga tips i form av frågor som du bör besvara innan du tar ett lån:
- Definiera ditt lånebehov. Behöver du verkligen ta ett lån? Om du är inne på att göra ett lyxköp, tänk ifall det är värt det.
- Vilka banker eller andra aktörer vill du låna ifrån?
- Hur mycket kan du låna?
- Vad ligger räntan på? Är den rörlig eller fast?
- Hur mycket behöver du avbetala varje månad?
- Finns det andra avgifter förutom räntan? Vad ligger dem på?
- Har du råd med lånet? Titta på din månatliga inkomst och räkna bort en framtida avbetalning. Vad återstår som summa? Kan du leva på den?
- Vad händer ifall du missar en eller två avbetalningar? Vilka avgifter kommer långivaren att ackumulera?
Försök att få svar på alla dessa frågor innan du tecknar ett låneavtal.
Låneförmedlare – bra eller dålig idé?
Lånmarknaden är stor där många och olika långivare erbjuder varierande typer av lån. Hur hittar du rätt? En bra lösning är att kontakta en låneförmedlare som har överblick av vad som sker på den finansiella marknaden och kan ge dig råd var du ska ansöka. Att kontakta en expert är aldrig en dålig idé, speciellt om man inte förstår sig på själva konceptet med lån och amortering.
Idag finns det även jämförelsesidor som sammanställer användbar information om befintliga lånevillkor och krav. Sådana typer av sajter kan vara till stor hjälp när du inte vet vilken långivare du ska vända dig till.