Drömmer du om den där idylliska pudersnövita julen men har svårt att föreställa dig hur du ens ska få minsta lilla julfeeling i slaskens huvudstad nummer ett – Göteborg? Läs vår julguide och lämna Grinchen-beteendet bakom dig.
Snön kanske inte ligger djup på taken men det ska inte hindra dig, kära göteborgare, från att uppleva en sådan där idyllisk jul som nästan enbart går att finna i sagoböcker. Inled dagen med en rejäl frukost där julens smaker står i fokus. För dig som vill att det ska gå snabbt och som äter din frukost på språng rekommenderas en Tomtelatte eller en Tomtefrapino på Espresso House eller motsvarande på andra kedjor à la Condeco och Starbucks. Espresso, kanel och kardemumma toppad med vispgrädde är ju trots allt en säker väg till en andedräkt som osar jul.
Om du istället är en sådan som är lite ekonomiskt lagd slår aldrig en hederlig grötfrukost med risgrynsgröt, kanel och socker fel till tonerna av O Helga Natt med Jussi Björling och ett tänt ljus som lyser upp i morgonmörkret. Oavsett vilken frukostväg du än väljer så kommer du att vara mätt och belåten, redo att insupa stadens julutbud.
Hör du till skaran som dagligen passerar Centralstationen? Om svaret är ja så finns det ett perfekt tillfälle att få uppleva lite julstämning utan större ansträngning. Bejaka dina goda och givmilda sidor och lämna in julklappar som ges till mindre bemedlade hos Stadsmissionens Julklappsvagn (den 7 december) och passa även på att betrakta Clarion Hotel Posts stora lysande julrosett som paketerar in hela byggnaden likt en överdimensionerad julklapp. Dessutom kan du spana in Faktums julkalender med temat ”om jag hade stålar” som finns till allmänhetens beskådan på hotellfasaden.
När du känner dig klar med Centralstationen kan du sakta vandra upp mot Kungsportsplatsen. Under den korta promenaden får du inte glömma bort att gå förbi NK:s stora julskyltning som hör till de bästa i staden. Det finns nästan inget som osar så mycket jul som att stå och trängas med främlingar framför ett prydligt och dyrt skyltfönster medan stämningsfull julmusik väller ut ur högtalarna. Väl uppe vid Kungsportsplatsen har du förhoppningsvis tur nog att synka tidsmässigt med Den sjungande julgranens körframträdande. När du ändå är på Kungsportsplatsen har du dessutom ett gyllene läge att kika in hos Thehuset som har allt ifrån värmande chai te till choklad att fylla skafferiet med. Om sockersuget sedan slår till är det bara att kliva in genom Saluhallens dörrar och hälsa på hos Flickorna Kanold där du hittar säsongsbetonade och söta små praliner.
Strosa sedan vidare till Haga som under varje helg fram till julafton fylls med hantverk, design och delikatesser. Titta exempelvis förbi Bräutigams, för även om marsipangrisar kanske inte är din grej så ger butiken rätt julkänsla med sin gammaldags och mysiga atmosfär och dyra choklad. Ifall du orkar stanna kvar i Haga tills skymningen slår till lyser även ljusen upp hela Haga Nygata som en varm passage mellan Vasa och Järntorget. Kisar man med ögonen så ser det nästan ut som en Astrid Lindgrensaga.
När det sedan börjar kurra i magen finns det en uppsjö av valmöjligheter. Vad sägs om att testa att äta julbuffé till havs på M/S S:t Erik till tonerna av en trubadur? Om du är en landkrabba som inte lockas av havets läckerheter finns det stället alternativ på torra land. GIllar du anka så kan middagen med fördel avnjutas hos Boulebar Rosenlund som serverar en utsökt sådan, har du däremot en grej för anrika lokaler så kan du alltid strosa genom Slottskogen till Villa Belparc och är du en sådan där modern människa som inte äter kött finns alltid det veganska julbordet hos Blackbird.
Avsluta kvällen på en av stans klassiker när det kommer till julstämning – Liseberg. Här leder lukten av kanderade mandlar, fudge och glögg vägen genom ett nästintill perfekt skapat vinterlandskap med allt ifrån ishower till renar och tomtar. Vem behöver egentligen riktig snö när det finns fakepudrade granar att tillgå? När du sedan strosar hem till ditt varma krypin kan du ta tillfället i akt och lyssna på lite lokalproducerad julmusik i form av Timo Räisänens och Hennings Två vise män.