I år fyller Göteborg hela 400 år! Utforska gamla Göteborg med hjälp av vår guide som leder dig genom historiska restauranger, caféer och platser.
Äta
Göteborg har en rik matkultur med många anrika restauranger där såväl vanligt folk som kända göteborgare har stillat sin hunger med rejäla skrovmål genom åren. Upptäck Göteborgs historia via anrika restauranger, ät som en hamnarbetare och återupptäck dåtidens it-ställen.
Fiskekrogen, Lilla Torget 1
Lilla Torget har inhyst restaurangverksamheter sedan urminnes tider och 1972 var det Fiskekrogens tur att se dagens ljus. Lars Ahlström, som tog över rodret 1996 driver idag restaurangen tillsammans med sin son Theodor och på menyn hittar du såväl klassiska som innovativa rätter där det allra bästa från havet står i fokus.
Hållplats: Stenpiren
Spårvagn: 1, 9
Buss: X2, 50, 60, 114, Röd
Båt: 282, 285, 286
Kometen, Vasagatan 58
Kometen är en riktig krogklassiker på Göteborgs matkarta. Restaurangen startades redan på 1930-talet av österrikaren Hans Breitneder och har även drivits av stjärnkrögarna Leif Mannerström och bröderna Christer och Ulf Johansson. I oktober 2017 togs restaurangen över av Per Ove Lundgren med familj. Här har kulturelit som vanligt folk kunnat äta sig mätta på vällagad husmanskost under många årtionden. På menyn hittar du klassiska rätter som wienerschnitzel, pepparstek och gravad lax som serveras i en historisk miljö.
Hållplats: Valand
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 753
Krakow, Karl Gustavsgatan 28
Restaurang Krakow har funnits i Göteborg i nästan 40 år och har återigen öppnat efter en tids stängning. Vid hörnet i Vasa kan du få uppleva smaker från det polska köket i en klassisk miljö. Självklart finns surkål med på menyn.
Hållplats: Vasa Viktoriagatan
Spårvagn: 2, 3
Gyllene Prag, Sveagatan 25
Gyllene Prag föddes ur en tipsvinst när fyra unga män från dåvarande Tjeckoslovakien vann storkovan. Sedan 1973 har mycket hänt men Gyllene Prag står stadigt kvar i Linnéstaden. Här kan du äta den berömda panerade osten som än idag tillagas på samma vis. Har du tur kanske du får syn på en eller annan kulturell stammis på köpet.
Hållplats: Olivedalsgatan
Spårvagn: 1, 2, 6
Café du Nord, Kungstorget 3
Även om Café du Nord, även känt som Köttbullekällar’n numera har bytt kostym ser menyn i mångt och mycket likadan ut. Här kan du än idag äta knytnävsstora köttbullar och toppa rätten med deras legendariska senap. Hos restaurangen sträcker sig anorna tillbaka till 1885 och Café du Nord lagar fortfarande köttbullarna och senapen med samma recept som vid öppningen.
Hållplats: Kungsportsplatsen
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 50, 52
Port Arthur, Gamla Ceresgatan 3
Port Arthurs historia sträcker sig bak till 1918 och är idag den sista bevarade sjömanskrogen i Göteborg. Under tidigt 1900-tal var Sannegårdshamnen skumma hamnkvarter där sjömän och hamnarbetare möttes för fartfyllda kvällar och fyllda glas. Idag är det lite mindre rufft och lite mer mysstämning. Här hittar du traditionell svensk pubmat som fiskgratäng, torskrygg och lammrostbiffar.
Hållplats: Sannegårdshamnen
Buss: 16, 31, 45, 58, 99, X1
Källarkrogen, Östra Larmgatan 2
Källarkrogens lokaler har anor ända tillbaka till 1700-talet, om du är sugen på en middag i historisk miljö lämpar sig denna restaurang perfekt. Källarkrogen öppnade under 60-talet då med namnet Kopparmärra och med skådespelaren Lennart Lund som ägare, idag är det krogrävarna Pia Reitz och Cecilia De Caro som styr stället. Här hittar du riktigt klassiska rätter som wallenbergare, schnitzel och oxfilé provencale, något för dig som vill ha traditionell mat på tallriken.
Hållplats: Kungsportsplatsen
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 50, 52
Tai Shanghai
Tai Shanghai öppnade 1977 och har varit en knutpunkt för alternativa kulturutövare under Göteborgs progg- och punkera. Bland annat har musiker, konstnärer, författare och journalister vallfärdats till hörnet i Haga för att få i sig ett rejält skrovmål. Tai Shanghai fick ytterligare kultstatus i Lydia Sandgrens debutroman Samlade verk (2020) där bokens huvudpersoner gärna träffades och åt sig mätta.
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 3, 6, 11
Buss: X2, 50, 60, 90, 91, 114, 290, Röd
Fika
Fikakulturen i Göteborg har alltid varit stark, här tas kaffe och kaka på största allvar. Upptäck stadens traditionella fik där tiden tycks ha stått stilla.
Ahlströms Konditori, Korsgatan 2
Ahlströms Konditori är en riktig gammal klassiker som har funnits i Göteborg ända sedan 1901. Hit har många generationer göteborgare tagit sig för att äta bakverk, smörgåsar och lättare rätter. När man kliver in i fiket möts man av en lång disk uppdukad med godsaker. Inne i salongen finns delar av den hundraåriga originalinteriören kvar, här kan man föreställa sig hur det var att gå på kondis förr.
Hållplats: Brunnsparken
Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, X
Buss: 16, 18, 19, 25, 50, 52, 60, 114
Café Skogen, Slottsskogsgatan 53
Café Skogen i Majorna är ett gammalt arbetarfik som öppnade upp 1928 och funnits kvar på adressen sedan dess. Här får du tag på goda och mättande portioner husmanskost. Flera olika smörgåsar finns att välja bland, några andra exempel på rätter är raggmunk, potatisbullar, gröt och olika sorters pajer. Den vanligaste beställningen är en Skogen, en stekt smörgås med pannbiff, bacon, ägg och caféets egna inlagda gurka.
Hållplats: Mariaplan
Spårvagn: 1, 3, 7, 11, 13, X
Café Rosa Mi, Nansensgatan 2
På Nansensgatan på Hisingen har Café Rosa Mi funnits sedan 1956. Här serveras “arbetarmackor” på cafékaka från tidig morgon, för en stadigare lunch bjuds det på lunchtallrikar med köttbullar eller sallader. Här går det även att beställa smörgåstårtor i den storlek som önskas.
Hållplats: Swedenborgsplatsen
Buss: 17, 22, 36, 136, 320
Café Cigarren, Järntorget 6
Gamla goda Café Cigarren som ligger mitt på Järntorget fokuserar på gott kaffe och goda cigarrer. Här finns även bakverk, smörgåsar och sallader för den som är hungrig. När vädret tillåter kan man sitta på uteserveringen och spana ut över aktiviteterna på Järntorget. Caféet har varit öppet sedan 1999 och drivs av Robban och Putte som tar hand om fiket varannan vecka var.
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 3, 5, 6, 9, 10, 11, 101, X
Buss: 50, 60, 90, 91, 114, 190, 290, Röd Ex, X2
Eva’s Paley, Kungsportsavenyen 39
Evas Paley har äldre anor än vad man först kan tro. Fiket som ligger på Avenyn ägs av Eva Olsson som även äger Fröken Olssons Kafé och Condeco men har haft en tidigare föregångare som gick under namnet Café Paley som öppnades i september 1945. På den tiden var det ett klassiskt finkonditori som gällde. Idag har cafét en mer avslappnad fikakultur i mysig art nouveau-inredning.
Hållplats: Götaplatsen
Buss: 18
Göra
Utforska staden ur ett historisk perspektiv, känn vindar från det förflutna blåsa genom ditt hår och dröm dig bort till en svunnen tid.
Carnegieska bruken
En gång i tiden var området kring Klippan känt för de Carnegieska bruken, ett stort handelshus som framförallt ägnade sig åt socker och porter. Idag är Sockerbruket mest känt för att inhysa konstnärliga verksamheter och där portern en gång i tiden bryggdes ligger idag Waterfront Hotel. Men än idag kan du köpa en Carnegie porter från Systembolaget. Strosa längs med vattnet och spana in de historiska byggnaderna som står kvar än idag.
Hållplats: Klippans färjeläge
Båt: 285
Trädgårdsföreningen, Slussgatan 1
Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-tals parker. Här kan du vandra runt bland väldoftande rosor, dricka en kopp kaffe vid Rosenkaféet och strosa runt bland grönskande träd och buskar. Glöm inte heller att besöka Palmhuset som upprättades 1878 (när det öppnar igen efter restriktionerna). Där kan du kliva in i en annan värld, med palmer, tropiska växter och värme.
Hållplats: Centralstationen
Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 7, 9, 11, 14
Buss: 17, 58, 60, Röd, Svart
Skansen Kronan, Leijonsparres Väg 10
Den gamla försvarsanläggningen på Risåsberget har anor som sträcker sig tillbaka till slutet av 1600-talet. Köp med dig lite picknick och bestig berget för en historisk och oslagbar utsikt över staden.
Hållplats: Hagakyrkan
Spårvagn: 3, 6, 11
Text: Amanda Båmstedt och Hanna Fagerlund