REM står för rapid eye movement men kan även kallas för en mängd andra saker så som aktiv sömn, desynkroniserad sömn, paradoxal sömn, rombencefalisk sömn och drömsömn. Om du vill, läs mer om REM sömn här. REM sömn är ett sömnstadium som är förknippat med drömmar och minneskonsolidering. REM-sömn upptäcktes först på 1950-talet, när forskare som studerade sovande spädbarn märkte att det fanns olika perioder då deras ögon rörde sig snabbt från sida till sida. Dessa snabba ögonrörelser, eller rapid eye movement, gav REM-sömnen sitt namn.
Vad händer under REM-sömn?
Under REM sömn rör sig dina ögon snabbt bakom dina slutna ögon, din puls ökar och din andning blir oregelbunden. Till skillnad från andra stadier av sömn, där dina hjärnvågor saktar ner, är din hjärna mycket aktiv under REM-sömn, och dina hjärnvågor blir mer varierande.
Under REM sömn fungerar mycket av din kropp på samma sätt som när du är vaken, förutom att dina ögon är stängda och du upplever en tillfällig förlust av muskeltonus. Forskare har antagit att detta är en skyddsåtgärd, menad att hindra dig från att agera ut dina drömmar och skada dig själv.
När inträffar REM sömn?
Du upplever din första cykel av REM-sömn cirka 60 till 90 minuter efter att du har somnat. Som en del av en hel natts sömn går du igen fyra stadier av sömn flera gånger. Varje cykel genom alla sömnstadier tar 90 till 120 minuter att slutföra. Med varje ny cykel tillbringar du allt större tid i REM-sömn, och det mesta av din REM-sömn sker under andra halvan av natten.
En viktig del eller stadie av sömn, är djupsömn. Det är viktigt att få tillräckligt med djupsömn per natt. Djupsömn innebär att dina hjärnvågor, så kallade deltavågor, är som långsammast på natten. Att väcka dig är svårt, och de som väcks från detta stadium upplever sömntröghet, en kort period av dimmighet och försämrad kognitiv prestation. I djup sömn reparerar din kropp sig själv, stärker ditt immunförsvar och återställer dina ben, muskler och vävnad.