Vrå har haft stängt sedan i juli och nu i oktober öppnar de återigen dörrarna till den hyllade restaurangen som från början mest skulle fokusera på sushi. Restaurangen kommer att styras av mästerkocken Sofia B Olsson som tillsammans med sina kollegor har inspirerats av såväl västkusten som Japan.
Hej Sofia! Vad kommer du att ha för roll på Vrå när ni öppnar restaurangen återigen?
– Jag är ansvarig för allt som rör Vrå och arbetar som operations manager.
Vad kommer en att kunna hitta på den nya menyn?
– Mer lokala skaldjur, fler växtbaserade rätter, fler huvudrätter och små rätter, och många Vrå-favoriter som sashimi, sushi, råbiff och chirachisushi.
Vilka influenser har ni inspirerats av i utformningen av den nya menyn?
– Det japanska tempelköket Shojin, hösten, västkusten och höga smaker.
Det ryktas om att ni kommer att ha mer växtbaserat på menyn, hur kommer det sig?
– Vi har alltid gillat växtbaserade rätter men då vi inte har haft något direkt kök har vi inte kunnat laga så många rätter som vi nu kan i vårt nya fina kök. Det är också mer hållbart att utveckla den delen med lokala grönsaker i säsong än att lägga till mer fisk eller kött som påverkar klimatet och bestånden sämre.
Varför har Vrå har utvecklats så som det gjort?
– Vi ville ge gästerna en ännu bättre upplevelse och nya Vrå är vår lösning på det.
Vilka känslor vill ni förmedla till de som kommer och besöker nya Vrå?
– Att alla gäster, oavsett vilken anledning de har till att gå ut och äta, känner att de får den upplevelsen och det utrymmet som de behöver för att ha en fantastisk kväll.
Vad har ni inspirerats av när ni har skapat Vrå rent stil- och inredningsmässigt?
– Västkusten möter Japan och genomsyrar alltifrån materialval till porslin och inredning. Rosa granitklippor som möter hav och japanska detaljer.
En kan läsa sig till att ni kommer att ha en vin- och sakebar på nya Vrå. Hur har tankarna gått i utformningen av baren och dess innehåll?
– Vi ville skapa utrymmet för gästen att komma in, ta en sake, en drink eller ett glas vin och äta lite snacks och någon huvudrätt i baren. Ett gött häng helt enkelt. Vi har ju ett fantastiskt tillskott i teamet med head sommelier Avelino Montes (tidigare Wine Mechanics & Sjömagasinet) som kommer att utveckla våra dryckesmenyer och både han och vår sakesommelier Robin Lindgren kommer att hålla öppna provningar på Vrå framöver.
Ni öppnar Vrå i slutet av oktober, vad har ni i kikarn inför öppningsdagen?
– Vi kommer att smyga igång 9/10, och vi har längtat efter att få göra det jobb vi älskar det ska bli så roligt att välkomna gäster i vår nya fina restaurang med entre på hotellets högersida till höger om huvudentrén från Drottningtorget. Vi släppte bokningarna igår 23/9 och första veckan blev full direkt.