Annons ↓ Annons ↑

West Pride

Imorgon drar tionde upplagan av West Pride igång, en festival som sätter fokus på normkritik och hbtq-personers villkor. Vi frågade ut verksamhetskoordinatorn Emma Percival!

Hej Emma! Vem är du?
– Jag är verksamhetskoordinator på West Pride med fokus på marknad och kommunikation.

Berätta lite om West Pride!
– West Pride är en gratis konst- och kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituationer. Den första festivalen anordnades 2007 där fem kulturinstitutioner tog initiativet till att skapa den första Pridefestivalen i Göteborg. Vårt syfte är att synliggöra en mångfald av uttryck genom att samordna och arrangera konst och kultur. Vi skapar mötesplatser för kunskapsfördjupning, samtal, reflektion, attitydförändring och samhällspåverkan.

Kostar det något?
– Nej! Festivalen är helt gratis att gå på, förutom ett fåtal programpunkter. Om en hämtar ut ett (gratis!) festivalarmband på Infocentrum får en rabatter på de programpunkter som har inträde och på andra ställen runt om i stan. Infocentrum finns och är öppet i Nordstan mellan 30 maj–11 juni och i Regnbågsparken 8–12 juni.

Emma Percival. Foto: Martina Lundborg

Emma Percival. Foto: Martina Lundborg

Vem är festivalen till för?
– Festivalen är till för alla som delar och ställer sig bakom West Prides värdegrund!

Vad får vi inte missa under årets upplaga?
– Att gå på så många programpunkter som en bara kan och besöka Regnbågsparken (belägen i Bältespännarparken). I Regnbågsparken invigs festivalen imorgon onsdag, och varje kväll under festivalen finns artister på Stora Scenen. Nytt för i år är att West Pride själva anordnar fler programpunkter än tidigare, tillexempel filmvisningarna Intersexion, Gayby Baby och Jinkx Monsoon i samarbete med UR. För den som är under 30 år rekommenderar vi ett besök i West Pride Ung-tältet där en kan dragworkshopa och trycka pins. En kan även besöka Stadsbibliotekets utställningshall för att ta del av vår samlade konstutställning. Alla programpunkter finns på westpride.se/program.

När är det dags för själva Regnbågsparaden?
– På söndag 12 juni är det äntligen dags! Samling klockan 14.00 på Götaplatsen och avgång klockan 15.00. Därifrån går vi tillsammans nerför Avenyn, Kungsportsplatsen, Brunnsparken, svänger in till Trädgårdsföreningen och kommer ut i Regnbågsparken för att avsluta festivalen med en Queer Allsång.

Man kan passa på att gifta sig också? Berätta!
– Det stämmer! Swedavia anordnar drop in-vigslar i Regnbågsparken där en kan vigas på plats. Det enda en behöver ha med sig är hindersprövning och någon att dela det med.

Hur mår normkritiken i Göteborg, då?
– Den kan alltid må bättre. West Pride jobbar året runt med att utbilda partners, företag, skolor och institutioner som vill öka sin kunskap inom just normkritik, hbtq- och mångfaldsfrågor. Genom att gå på West Pride och de programpunkter som arrangeras under festivalen kan vi lova en ökad kunskap och ett bättre mående för normkritiken.

Tack för intervjun! Vi ses i festivalvimlet!
– Tack själva! Ha en fantastisk festivalupplevelse!