Annons ↓ Annons ↑

Wolfgang Vincafé – vill ta det kontinentala till Göteborg

Axel Schiller och Fredrik Berthagen har haft som ambition att starta en ny krog per år, ett löfte som de hittills lyckats hålla. I år är det uppstarten av Wolfgang vincafé som stå på tapeten. Ett vincafé där vin ska vara gott och kul – inte pretentiöst. 

Wolfgang Vincafé är i full färd att flytta in och rumstera om i Más gamla lokaler vid Grönsakstorget inför öppningen i början av april. Solen strilar in genom de halvt papperstäckta höga fönstren och Axel Schiller och Fredrik Berthagen som äger företaget är i full färd med att fixa i ordning lokalen.

Axel är sommelier i grunden och hans roll i företaget är dynamisk. Han pendlar mellan att göra hantverksarbete och sitta med bokföring, rekrytering och vininköp, egentligen allting förutom att stå i köket. Att det var krogbranschen han skulle landa var dock inte alltid en självklarhet, Axel började arbeta som diskare, servis och senare restaurangchef för att sedan pröva på juridiken innan han återigen landade i krogbranschen. 

– Jag började plugga juridik men förstod att jag tycker att folk är så jävla trötta på kontor och att jag inte klarar av det där lysrörslivet. Jag funderade på vad jag gillar och jag gillar vin så då pluggade jag det istället i Grythyttan. Jag tog en kandidat i måltidskunskap med inriktning på dryck. Efter det så ville jag lära mig mer om själva bakgrunden till vin så då började jag jobba som licensierad vinmakare i Frankrike och gjorde det i två år. 

Fredrik och Axel har varit vänner sedan de var 15 år och har arbetat ihop sedan länge. Hamnskjulet i Bohus Malmö som de har drivit i sju år blev startskottet på deras resa och efter det har de expanderat ytterligare. Nu har de tre restauranger, två kiosker och en skärgårdsbåt på Bohus Malmön och Fabrick i Göteborg. 

– Vi köpte en restaurang tillsammans för att ha som sommarjobb när vi pluggade. Fredrik pluggade arkitektur i Köpenhamn och jag pluggade i Grythyttan. Vi hade det som sommarjobb och sedan så har det byggts på. 

Med Wolfgang vincafé vill de rikta in sig mer på vin än vad de gjort tidigare. De vill lyfta vinets bredd och ge gästerna en kontinental upplevelse. Ambitionen är att skapa ett vincafé som lever många timmar per dag. Det ska vara lika naturligt att slinka förbi på väg till jobbet för en kopp take away kaffe som lunch, after work och brunch. 

– Det vi vill göra här är att ha ett sådant ställe där man kan konsumera vad man vill när man vill. Man kan komma och ta en öl, en flaska vin eller så kan man komma för en kopp kaffe. Det är väl framförallt det som utmärker det här stället. Sedan så vet man aldrig hur det kommer att arta sig förrän det har kommit igång på riktigt.

Under uppbyggnaden av Wolfgang vincafé har de velat göra en modern tolkning samtidigt som de utnyttjar lokalens attribut och anrika atmosfär. Det höga taket, originalstuckaturen och det stora ljusinsläppet är påtagligt när en träder in i lokalen och trots att Fredrik står i högsta hugg och sandpapprar och målar i ett hörn medan intervjun pågår kan en se hur Wolfgangs vincafé börjar ta form. 

– Huset är ett gammalt, anrikt och k-märkt hus, så det måste man ta hänsyn till. Vi vill göra som de gamla ölkaféerna som traditionellt funnits i Göteborg och internationellt i Frankrike, då som vinbarer, har gjort. Så vi använder klassiska färger och klassiska material och försöker få det att gå hand i hand med allting. 

Axel berättar att stan känns mer redo än någonsin för vincafeér. Han menar att det finns en ökad öppenhet, dels då duktiga människor har etablerat verksamheter inriktade på vin men också då intresset för vin har ökat. 

– Vinbranschen har inte gjort det lätt för konsumenterna. Under många år så har det krävts mycket kunskap för att ens kunna konsumera vin. Det har nog skrämt bort en hel generation som har fått lite uppfattningen att det är pretentiöst. Det är också svårt då du kan gå till nästan vilket hak som helst och få en hyfsad stor stark, och då kan man gå dit bara för stämningen medan det är mycket svårare att gå ut och dricka vin. För det första är det ibland för dyrt i relation till vad man faktiskt får, då dricker man mycket bättre vin hemma. En korrekt prisbild är viktigt för upplevelsen. Sedan kan du dricka öl på alla ställen och det är ändå lika härligt, men om du är sugen på att dricka vin har du ett mycket smalare spektra av krogar du kan besöka.

Han ser till microbryggerierna som slagit igenom med specialdesignade ölflaskor och burkar med slagfärdiga namn och en opretentiös attityd för inspiration. 

– Man måste göra det lättare för konsumenten att konsumera. Jag tror att man måste jobba ganska mycket med att förmänskliga och förenkla hela vinkonsumtionen. 

Hos Wolfgang vincafé finns det rejält med yta och utrymme vilket har gjort att de kan hålla övervåningen ganska tom från flaskor medan vinkällaren är desto mer välfylld. Där finns ett rum på 30 kvadratmeter där vinflaskor med både bredd och djup kommer att fylla hyllorna. 

– Vi kan ha väldigt klassiska producenter som traditionellt sett är högt ansedda och vi kan ha små naturliga vinmakare också, vi kan representera hela spektrat. Nu kommer vi först och främst i huvudsak att hålla till i den gamla världen, så europeiskt vin är i fokus. Det känns inte försvarbart att hålla på med vin utanför Europa nuförtiden. Dels på grund av frakten och miljöpåverkan men också eftersom att det är mycket krångligare ur ett socialt ansvarstagande-perspektiv. Vi kommer att hålla oss till europeiskt vin i huvudsak – men inom det kan vi representera alla stilar och alla prissegment.
– Det handlar inte om att man ska dricka ett specifikt vin utan det handlar om att man ska konsumera någonting som man själv verkligen vill ha, för sin egen skull. Jag tror att många glömmer det lite – att man faktiskt dricker vin för att det är gott och inte för att det är något man ska lägga upp på Instagram. Jag uppskattar naturliga producenter och naturvin mycket och har jobbat med det i många år men ibland vill man bara hälla i sig ett stort glas superkonventionellt rosé med isbitar i solen.

Den som är ute efter en klassisk fika eller brunch är också välkommen understryker Axel. De planerar att erbjuda en traditionell brunch under helgerna med á la carte, mimosa och äggröra. Utöver kaféverksamheten och helgbruncherna vill de även satsa på att ge den som är nyfiken på vin en chans att fördjupa sig i ämnet. 

– Vi kommer ha en utbildning i stil med vinprovningar åtminstone en gång i veckan och sedan utöka det så mycket som möjligt. Om man är ett sällskap som vill sitta för sig själva så har vi en chambre séparée i källarn. Vi gör det här för att vi tycker att det är kul och för att vi vill fortsätta utveckla krogar.